Vaststellen van duurzame kaders voor de Duurzaamheidsaanpak van Etten-Leur
Assetmanagement
Duurzaamheid ‐ Gebouwde omgeving
OpdrachtgeverGemeente Etten-Leur
LocatieEtten-Leur
LooptijdJuni 2023 — heden
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
De Gemeente Etten-Leur is verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte. Een concreet project dat de Gemeente Etten-Leur in de komende jaren gaat aanpakken is de reconstructie van de Stationsstraat tussen de Markt en de Anna van Berchemlaan. Hierbij stuurt de gemeente Etten-Leur vanuit de Omgevingswet aan op duurzame ontwikkeling.
Tegelijkertijd is in de omgevingsvisie vastgelegd dat de gemeente Etten-Leur wenst om invulling te gaan geven aan haar duurzame ambities en aanverwante doelstellingen. Hiervoor bevat de omgevingsvisie een uitvoeringsprogramma. Concreet zijn er op het gebied van duurzaamheid doelen gesteld voor bijvoorbeeld het groenoppervlak in de stad, het doelmatig en duurzaam beheren van het watersysteem, en klimaatadaptiviteit (hittestress, wateroverlast en droogte). Echter is het moeilijk om te bepalen welke doelen en hoe deze doelen concreet gerealiseerd moeten worden maar ook hoe ze bijdragen aan het verduurzamen van de buurten.
Onze rol
Om niet in ieder project opnieuw het wiel uit te vinden wenst de Gemeente Etten-Leur om structuurmatig een aanpak te kunnen toepassen. Een uniforme en stapsgewijze aanpak die vanaf de omgevingsvisie door wordt vertaald voor een specifiek plangebied en leidt tot concreet inzicht in de duurzame kaders, concrete mogelijkheden en inzicht op de voortgang.
Met behulp van een aantal werksessies en interviews met de medewerkers van de Gemeente Etten-Leur, beoogd DON Bureau samen met de gemeente deze duurzame kaders op te stellen.
Het resultaat
Door gezamenlijk het proces van de (voor-)verkenningsfase van het beheerproject Stationsstraat te doorlopen wordt er een duurzame aanpak gecreëerd, die toepasbaar is voor volgende beheerprojecten. Dit resulteert in een adviesrapport met daarin een toelichting van het proces, analyses casus gebied, uitkomsten toegepaste methodiek, uitwerking duurzame kaders van de duurzaamheidsaanpak en doorkijk stappen over projectfases. Daarbij wordt er ook een bouwstenenboek met 45 à 55 maatregelen die toepasbaar, wenselijk en haalbaar zijn voor beheerproject Stationsstraat. Aanvullend wordt er een Excel-overzicht met de duurzame thema’s met daaraan de vastgestelde doelstellingen en KPI’s aangeleverd.