Strategische agenda Breda
Assetmanagement ‐ Advisering assetmanagement
Duurzaamheid ‐ Beleid en strategie
OpdrachtgeverGemeente Breda
LocatieBreda
Looptijd2021
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
Gemeente Breda staat de komende decennia voor de uitdaging om de verschillende vervangings-, renovatie- én maatschappelijke opgaven in de openbare ruimte aan te pakken. Breda beschikt voor de meeste van deze opgaven over lange termijnplanningen, bijvoorbeeld voor woningbouw, riolering, wegen en werkt aan de transitievisie warmte tot 2050. Momenteel zijn deze planningen individueel, per discipline, op straat of assetniveau.
De gemeente wil graag naar een integrale buurtaanpak voor de lange termijn, waarin de verschillende opgaven zoveel mogelijk op elkaar af worden gestemd. Zo kan werk met werk worden gemaakt en kunnen de buurten integraal en (kosten)efficiënt worden aangepakt. Deze langetermijnplanning zal als input voor de energietransitie worden gebruikt.
Onze rol
DON Bureau heeft aan de hand van de beschikbare gegevens, vanuit verschillende disciplines, gekeken of er een integrale planning is te genereren op buurtniveau. Wij hebben een systematiek ontwikkeld om een optimaal vervangingsmoment te berekenen om de opgaven per buurt integraal aan te pakken. Onder de voorwaarde dat het weggooien van restlevensduur (kapitaalsvernietiging) en de risico’s door uitstel zoveel mogelijk worden beperkt. Op basis van dit vervangingsmoment is een Strategische Agenda geformuleerd met daarin een volgorde van buurten.
Het resultaat
De eerste aanzet voor de Strategische Agenda is op 1 april 2021 opgeleverd. Deze bevatte een kaart met de optimale vervangingstermijn per buurt, inclusief onderbouwing. Daarnaast leverden we een uitleg van de methodiek die tot de strategische planning heeft geleid.
Er is in korte tijd veel werk verzet waardoor we samen tot een eerste aanzet zijn gekomen. Gemeente Breda was erg enthousiast over de samenwerking en het resultaat, al leidde het project vooralsnog niet tot de gewenste integrale buurtplanning. De hoge heterogeniteit binnen buurten maakte het niet uitlegbaar om buurten integraal te programmeren vanwege de hoge kapitaalvernietiging.
We zijn hierna gezamenlijk aan de slag gegaan om de Strategische Agenda uit te breiden en optimaliseren. Onder andere door de gebruikte data te specificeren en op zoek te gaan naar gebieden met een hogere homogeniteit zodat integrale afstemming verklaard kan worden. Ook op het niveau van sub-bemalingsgebieden bleek de heterogeniteit in vervangingsjaren te groot om kostenefficiënt een integrale vervanging uit te kunnen voeren.