Integrale duurzame verkenning Meerzicht
Duurzaamheid ‐ Gebouwde omgeving
OpdrachtgeverGemeente Zoetermeer
LocatieZoetermeer
Looptijd2020 — 2021
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
De gemeente Zoetermeer zet stappen richting een duurzame gemeente. Eén van de eerste wijken waar is gestart, is de wijk Meerzicht. De gemeente maakt hier (corporatieve) woningen aardgasvrij en gaat de groenblauwe structuur optimaal benutten, onder andere om de biodiversiteit en het klimaatadaptief vermogen van de wijk te verhogen. Het is de wens om deze opgaven integraal aan te pakken en tegelijkertijd een oplossing te bieden voor lokale vraagstukken, zoals de sociale problematiek.
In de initiatiefase van deze integrale aanpak was er veel onduidelijkheid over de haalbaarheid en het effect van verschillende maatregelen. Vooral op het gebied van duurzaamheid. Ook was er nog weinig inzicht in de mogelijkheden voor slimme combinaties waarmee de vraagstukken integraal opgepakt kunnen worden. DON Bureau heeft daarom de opdracht gekregen om te verkennen met welke duurzame maatregelen deze integrale aanpak kan worden gerealiseerd.
Onze rol
Aan de hand van het Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling heeft DON Bureau de duurzame kansen inzichtelijk gemaakt. Deze verkenning is uitgevoerd voor een specifiek gedeelte van de wijk. Het doel hiervan is om inzichtelijk te maken welke maatregelen specifiek in dat gedeelte geïmplementeerd kunnen worden. Deze maatregelen zijn vervolgens ook exemplarisch voor de mogelijkheden en kansen voor de integrale aanpak in de rest van de wijk.
Middels een analyse is allereerst relevante informatie verzameld over het gebied. Denk hierbij aan de fysieke kenmerken en ambities van de gemeente, maar ook informatie over lokale vraagstukken, zoals een hoge parkeerdruk. Op basis van deze informatie is een selectie gemaakt van bewezen maatregelen die specifiek in dit gebied kansrijk zijn. Ook is gekeken naar slimme koppelingen tussen deze maatregelen.
Het resultaat
We hebben de gemeente voorzien van een adviesrapport waarin deze kansen en slimme koppelingen uiteen zijn gezet. Een voorbeeld hiervan is het creëren van overkappingen boven parkeerplaatsen. Dit biedt mogelijkheden voor beschaduwing, groen en/of waterberging, zonder dat dit ten koste gaat van de schaarse parkeerplekken. De kansrijke maatregelen zijn bovendien verder toegelicht in een catalogus.
De gemeente was erg te spreken over onze unieke aanpak en de kansen die we hiermee inzichtelijk hebben gemaakt. Waar mogelijk worden deze kansen meegenomen in de verdere integrale aanpak van de wijk.