Kwantificering database duurzaam grond-, weg- en waterbouw (GWW)
Duurzaamheid ‐ Gebouwde omgeving, Duurzaam GWW
OpdrachtgeverProvincie Noord-Holland
LocatieNoord-Holland
Looptijdnovember 2021 — mei 2022
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
De provincie Noord-Holland beschikt over een handreiking met duurzame maatregelen, allen omtrent GWW projecten. Nu resteerde de vraag bij de provincie op welke manier een afgewogen beslissing tussen de soortgelijke maatregelen gemaakt kan worden. Na meerdere gesprekken tussen de provincie en DON Bureau is besloten deze handreiking te gaan kwantificeren op duurzaamheidsbaten en kosten welke dan vervolgens met elkaar vergeleken kunnen worden.
Onze rol
Naast de provincie Noord-Holland zijn veel gemeentes en provincies op zoek naar een dergelijke kwantificering. Met de kennis en ervaring die DON Bureau de laatste jaren heeft opgedaan op het gebied van duurzaamheid is een voorstel voor de kwantificering opgezet. Deze bevatte generieke duurzaamheidsbaten inclusief eenheden die gedurende het project aangehouden zijn. Naast de circa 120 GWW maatregelen vanuit de provincie heeft DON deze lijst met ongeveer 10% aangevuld. Dit op basis van onze database; Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling.
Het resultaat
De complete lijst met maatregelen en uit te werken duurzaamheidsaspecten zijn overzichtelijk gemaakt in een Excel-tool. Op de verticale as de lijst met maatregelen en op de horizontale as de duurzaamheidsaspecten en kosten. Elke specifieke maatregel is onderzocht op kosten, MKI, CO2 waardes en diverse andere duurzaamheidsaspecten zoals biodiversiteit, hitte en waterafvoer. Om het overzicht nog waardevoller en bruikbaarder te maken is voor elke maatregel de kwantificering uitgezet tegen de conventionele variant en is de gehele levenscyclusfase bekeken. Dit houdt in dat de kwantificering van productie tot sloopfase is uitgezocht. Gebaseerd op het feit dat niet elk stukje informatie even betrouwbaar is, zijn drie betrouwbaarheid labels opgesteld welke de soort bron en dus de betrouwbaarheid identificeren. De tool is opgezet als een ‘levend-document’ welke constant verder ontwikkeld gaat worden. Tabbladen met toelichting, berekeningen en bronnen maken deze tool bruikbaar voor alle geïnteresseerde.