Kennissessie omscholingstraject Provincie Noord-Holland
Duurzaamheid ‐ Beleid en strategie
Aanleiding
Vanaf december 2022 is de provincie Noord-Holland gestart met het verzorgen van een Omscholingstraject duurzaamheid, waarin samenwerken aan een duurzame toekomst centraal staat. Deze complete opleiding met een sterk innovatief karakter is gericht aan een selecte groep zij-instromers. Met de ambitie hen op te leiden om zowel publieke als private organisaties in een dynamisch werkveld te helpen stappen te zetten naar een duurzame toekomst. Na een aantal succesvolle samenwerkingsverbanden tussen DON Bureau en de Provincie Noord-Holland was DON Bureau gevraagd om een kennissessie te organiseren.
Onze rol
Vanaf februari 2023 staan de inhoudelijke kennissessies van het omscholingstraject op de planning. Op 9 februari 2023, in de eerste week van het programma, mocht DON Bureau een kennissessie geven. Voor een enthousiaste groep met diverse achtergronden stond in de eerste week, de introductie van duurzaamheid centraal. Met deze mix van deelnemers ging DON Bureau aan de slag met de onderwerpen: duurzaamheid, bestaande uit de 5 transitie (biodiversiteit, circulaire economie, energietransitie, klimaatadaptatie en mobiliteitstransitie), en de noodzaak en toepassing van deze transities in de openbare ruimte.
Het resultaat
Met de reflecterende vragen: “Waarom houd ik me bezig met het klimaat? en “Wat merk ik van klimaatverandering?” begon de ochtend met een kennismaking en motivatie duiding. Vanuit de persoonlijke ervaringen met de effecten van klimaatverandering en intrinsieke motivatie bij allen om iets te doen tegen deze klimaatveranderingseffecten werden alle vijf de transities besproken op een informatieve en interactieve manier. Door middel van stellingen, open vragen, video’s, interactieve websites en reflectie zijn de thema’s behandeld en gekoppeld aan de uitdagingen binnen de openbare ruimte. De leergierige groep zorgde voor interactie en interessante gesprekken.
’s Middags werden de deelnemers meegenomen in de werkwijze van DON Bureau bij het toepassen van duurzaamheid binnen de openbare ruimte. Door de hobbels en kansen van duurzaamheid in de openbare ruimte duidelijk te maken in combinatie met de informatieve ochtend was de noodzaak om de openbare ruimte aan te pakken duidelijk. Door middel van een overzichtelijk vijf stappenplan en een projectcasus werkten de deelnemers zelf van scope bepaling en analyse naar het selecteren van duurzame maatregelen, die toegepast kunnen worden binnen de projectcasus.
Na een enthousiaste, drukke en iets uitlopende middag waren de reacties van beide kanten positief. De deelnemers gaven aan veel interessante nieuwe dingen gehoord te hebben en ook zeker een moment nodig hebben om al deze nieuwe informatie te kunnen verwerken. Wij wensen de deelnemers succes met het verdere omscholingstraject en kijken terug op een leuke, leerzame middag.