Integrale verduurzamingsaanpak Brouwerskade en -vaart gemeente Haarlem
Duurzaamheid ‐ Gebouwde omgeving
OpdrachtgeverGemeente Haarlem
LocatieBrouwerskade en Brouwersvaart
Looptijdaugustus 2022 — heden
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
De gemeente Haarlem is en voelt zich verantwoordelijk om duurzaamheid invulling te geven aan de duurzaamheidsambities. De wens is uitgesproken om het containerbegrip duurzaamheid een standaard onderdeel te maken binnen de besluitvorming en daaruit volgende invulling van het stedelijk gebied zoals de openbare ruimte. De ambitie is er. Maar waar begin je, wat zijn relevante onderdelen van duurzaamheid en hoe zorg je ervoor dat de relevante onderdelen van duurzaamheid meegenomen worden in het besluitvormingsproces? Op termijn is er behoefte aan een standaardaanpak die leidt tot concrete, duurzame oplossingen. Momenteel is er vooral behoefte aan het bepalen van duurzame kaders. Eerst op strategisch niveau, dan op buurtniveau (Hasselaersbuurt) en vervolgens op een concreet project (grootonderhoud van de Brouwerskade en -vaart) Integrale verduurzamingsaanpak Brouwerskade en -vaart.
Onze rol
Don Bureau is gevraagd om advies te geven over het afstellen van duurzaamheidskader binnen de eerste stappen van een duurzame projectaanpak. De medewerkers van de gemeente zijn via een gecontroleerde setting aan de slag met het onderwerp gegaan. Door een voorbeeldcasus is er gesproken over KPI’s en doelen die binnen projecten gemonitord en geëvalueerd dienen te worden om het project de stempel ‘duurzaam’ te mogen geven. Daarnaast heeft DON Bureau interviews afgenomen om samen met de deelnemers van de sessies een domein- en functie specifiek ideaalbeeld op te stellen. Hierdoor gingen ze aan de slag met de ruimtelijk invulling van het casusgebied via dwarsdoorsnedes van 3 verschillende locaties. Via deze methode wordt het visualiseren en werken met het casusgebied vergemakkelijkt.
Het resultaat
Om te komen tot de duurzame kaders die toepasbaar zijn voor het formuleren van duurzame kansen bij GO Brouwerskade en -Vaart is vooraf de methodiek vastgesteld. Deze is iteratief ingestoken, om beter aan te sluiten op de dynamiek en behoefte van de gemeente Haarlem. Het proces is van start gegaan met een analyse op het beleid, de stedelijke- structuren en kenmerken, en het gebied. Met deze analyse zijn op strategisch, tactisch en operationeel niveau de opgaves en wensen zichtbaar gemaakt. De resultaten zijn tijdens diverse werksessies besproken. Vervolgens zijn deze gebruikt om van de thema’s uit de omgevingsvisie geleidelijk af te dalen naar concrete doelen en KPI’s voor GO Brouwerskade en -Vaart. Door de verschillende niveaus gezamenlijk te doorlopen en te onderbouwen heeft het de duurzame kaders voor GO Brouwerskade en -Vaart opgeleverd. Op basis van de analyses en vastgestelde duurzame kaders zijn door DON Bureau de duurzame bouwstenen inzichtelijk gemaakt die toepasbaar, wenselijk en haalbaar zijn binnen het project GO Brouwerskade en -Vaart. Voor de toepasbaarheid is gekeken naar de indeling van de fysieke ruimte, geografische samenstelling en aanwezigheid van assets. Voor de wenselijkheid van de duurzame bouwstenen is er gekeken naar de ambities van de gemeente en de wensen van de omgeving. Tenslotte is er voor haalbaarheid gekeken naar techniek, financiën, maatschappelijke impact, uitvoering en onderhoud van de duurzame bouwstenen. Tot slot zijn de doorgelopen processtappen om te komen tot de duurzame kaders, en de toepassing hiervan geïnventariseerd en geëvalueerd. Deze processtappen zijn vervolgens als onderdeel van de systematische Groot Onderhoud aanpak van de gemeente Haarlem beschreven. Hiermee is er niet een compleet nieuwe aanpak voor de beheerprojecten ontstaan, maar is er op de bestaande aanpak uitgebreid.