Integrale duurzaamheidsverkenning oranje Nassaustraat
Duurzaamheid ‐ Gebouwde omgeving
OpdrachtgeverGemeente Haarlemmermeer
LocatieDe Oranje Nassaustraat te Halfweg
Looptijd2021 — heden
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
De Oranje Nassaustraat in Halfweg (gem. Haarlemmermeer) wordt heringericht. De straat wordt getransformeerd van een 50 km/u- naar een 30 km/u-weg. Daarbij wordt onder andere het huidige asfalt vervangen door klinkerverharding. Gezamenlijk met de Oranje Nassaustraat wordt ook het Margrietplantsoen heringericht. De uitstraling van het plantsoen wordt verbeterd en het wordt droogte- en hittebestendig. Vooral dat laatste is relevant, aangezien het plantsoen veel wordt gebruikt door spelende schoolkinderen.
De gemeente Haarlemmermeer wil achterhalen welke duurzame kansen meegenomen kunnen worden bij deze herinrichting. Zowel in het ontwerp als bij de uitvoering hiervan. Zij beschikt zelf al over veel kennis en inzicht over de mogelijkheden. DON Bureau is gevraagd voor een second opinion, zodat er geen kans onbenut blijft.
Onze rol
Voor onze verkenning is gebruik gemaakt van het Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling. Allereerst is een analyse uitgevoerd om aanvullende informatie te verzamelen over het plangebied en de lokale (duurzame) opgaven. Deze informatie is vervolgens gebruikt om maatregelen te selecteren uit onze database die toepasbaar en wenselijk zijn in het plangebied. Zo is een selectie gevormd van maatregelen die passen binnen de (fysieke) kaders van de voorgenomen herinrichting. Ook dragen zij optimaal bij aan de (duurzame) opgaven in het plangebied.
De kansrijke oplossingen zijn in een rapport onderbouwd, toegelicht en toegepast op verschillende onderdelen van het plangebied. Ook is een catalogus opgesteld waarin onder andere de technische en financiële haalbaarheid van maatregelen verder worden toegelicht.
Het resultaat
Het resultaat is een onderbouwd selectie van circa 50 gebiedsgerichte oplossingen waarmee in en om de Oranje Nassaustraat zoveel mogelijk (duurzame) meerwaarde gecreëerd wordt. Voor de straat zelf bleken bijvoorbeeld vernieuwende soorten verharding mogelijk. Hiermee kan het plangebied circulair in worden gericht en het waterbergend vermogen worden verhoogd. Bovendien zijn er kansrijke oplossingen gepresenteerd om de problemen in het Margrietplantsoen te verminderen. Dit zijn intensieve oplossingen, zoals een waterbergend en -zuiverend opslagsysteem, maar ook laaghangend fruit, zoals (tijdelijke) overkappingen voor extra schaduw.
Met deze verkenning hebben we de gemeente kunnen triggeren om integraal te kijken naar het project. Niet alleen naar de kansrijke duurzame oplossingen, maar bijvoorbeeld ook om te kijken naar bewonersparticipatie. De gemeente is nu aan zet om te bepalen welke maatregelen daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Onze verkenning biedt informatie om hier een afgewogen besluit over te maken. Met de zekerheid dat er geen kans onbelicht is gebleven.