Gemaal IJmuiden
Assetmanagement ‐ Advisering assetmanagement
OpdrachtgeverRWS WNN
LocatieIJmuiden
Looptijd2019 — heden
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
Het Gemaal IJmuiden zorgt voor het uitmalen van water uit het Noordzeekanaal op de Noordzee.
Het gemaal is gebouwd in 1975 en bevindt zich in IJmuiden, naast de uit 1940 daterende Spuisluis, die naast de Noordersluis uit 1929 is gelegen.
Het gemaal maakt deel uit van de hoogwaterkering en werd in verband met de risico’s van de stroming voor de scheepvaart gesitueerd tussen de al bestaande spuisluis in het Noordzeekanaal uit 1940 en de Hoogovenhaven.
Het gemaal was vanaf de ingebruikname het grootste gemaal van Europa, en is dat nog steeds.
Samen met de spuisluis, die zeven grote spuikokers telt, zorgt het gemaal jaarlijks voor de afvoer van drie miljard m³ water uit het Amsterdam-Rijnkanaal, het Markermeer en Veluwemeer. Ruim de helft van dit water is afkomstig van de waterschappen.
De spuisluis (maximale capaciteit 700 m³ water per seconde) loost bij eb 2/3, het gemaal zorgt voor het restant
Onze rol
De onderwerpen die ten behoeve van de optimalisatie van de beschikbaarheid worden aangepakt zijn onder andere de kwaliteit, congruentie, en compleetheid van de P-IHP’s, én we maken een 70-30 lijst (70% resultaat met 30% effort) van Performance killers voor het gemaal, de ontwikkeling met betrekking tot organisatorische raakvlakken en compleetheid van de bestaande SLA’s.
Op basis hiervan wordt het opgezette Transitieplan (Line of Sight) verder geïmplementeerd. De Line of Sight gaat inzicht geven in Strategisch (AE), Tactisch (AM) en Operationeel (ASP). Tevens gaan we inzicht geven in de kansen en risico’s en zullen middels dashboards keuzes gemaakt worden en prioriteiten worden aangescherpt. Parallel hieraan zal het SAMP (Strategisch Assetmanagement Plan) verder inzicht geven in de te maken keuzes en richtingen.
Nadat de bovenstaande stappen zijn genomen wordt het tijd om de Service provider te gaan betrekken en deze aan te sluiten. De KPI’s zijn vertaald van strategisch niveau naar operationeel niveau en kunnen ingericht gaan worden zodat er een heldere set van KPI’s en randvoorwaarden onderling gecommuniceerd kunnen worden. Wanneer dit goed gaat kan en zal er veel meer worden samengewerkt vanuit partnerschap. Gelijke en synchrone belangen met betrekking tot de asset en het beheer daarvan.
Vervolgens is de organisatie beter in staat om in deze fase de ‘loop’ te sluiten. Er wordt nu echt gestuurd op continu verbeteren. Er wordt een verbeterorganisatie ingericht qua rollen en processen. Continu verbeteren wordt een onderdeel van cultuur en gedrag. Er wordt een lerende organisatie ‘gebouwd’.
Het resultaat
DON Bureau heeft opdracht gekregen om de beschikbaarheid van het gemaal IJmuiden voor de toekomst bestendig te gaan maken over een periode van 2 jaar. Deze opdracht worden in verschillende fases uitgewerkt.