Volwassenheidsscan Assetmanagement (AM) Gemeente Zoetermeer
Assetmanagement ‐ Organisatiebegeleiding
Aanleiding
De gemeente Zoetermeer is de stap aan het maken van groei (Vinix) gemeente, van veel nieuwbouw naar veranderingen in de bestaande openbare ruimte. De krappere budgetten en keuzes die gemaakt moeten worden wil men integraler en meer afgewogen gaan doen. Hiervoor wil de gemeente gebruikmaken van de assetmanagement principes verder in te voeren en te professionaliseren. De ambitie is om van trede 2 op de iAMPro ladder te groeien naar trede 4. Om deze groei binnen gemeentelijke organisatie van de afdeling Stadsbeheer te verwezenlijken is DON Bureau benaderd om hierbij te ondersteunen. Er zijn 5 fases gedefinieerd, waarbij nu de eerste twee worden uitgevoerd. Fase 1 waar staan we; het uitvoeren van de Volwassenheidscan en Fase 2 het opstellen van een Strategisch Assetmanagementplan (SAMP) voor de openbare ruimte.
Onze rol
DON Bureau gaat de uitvoering van deze 2 fase begeleiden en advies geven aan de gemeente Zoetermeer over de te nemen stappen en de volgorde in deze stappen. Wat gaan we eerst aanpakken en wat daarna, een roadmap, planning in de tijd.
Het resultaat
De 1ste fase is bijna afgerond. Er is een bureaustudie uitgevoerd naar de beschikbare informatie op het gebied van AM. Ook is breed in de organisatie de CROW-volwassenheidvragenlijst uitgezet, die door +/- 50 medewerkers is ingevuld. Van de verschillende assettype zijn de beheerplannen doorgenomen en is feedback gegeven aan de verantwoordelijke beheeradviseurs. Aan de hand deze verzamelde informatie zijn 5 groep interviewen gehouden om verdiepende vragen te stellen op de resultaten van volwassenheidscan en hieruit is een rapportage opgesteld over de huidige volwassenheid van de gemeente Zoetermeer. De volwassenheidsscan meet op de 5 aandachtsgebieden van de iAMPro -roos. De gemeente zit gemiddeld rond 2de trede van de volwassenheidsladder. Twee aandachtgebieden, monitoren & analyseren en Evalueren & verbeteren, zit men rond de 1ste trede van de ladder. De gemeente wil deze scan over 3 jaar nog een keer uitvoeren te monitoren waar de groei te kunnen meten.