Risico analyse en Technische analyse Draaibrug
Aanleiding
De Draaibrug (ook wel Havenbrug genoemd), gelegen in gemeente ’s-Hertogenbosch aan de Oliemolensingel, is een monumentaal object welke met name in de zomermaanden bediend wordt. Om de betrouwbaarheid van de Draaibrug te blijven garanderen is het noodzakelijk om de elektrotechnische en mechanische installaties te renoveren. Om te voldoen aan huidige kaders en richtlijnen en gezien de monumentale status van de brug zal dit maatwerk vragen.
De Draaibrug geeft toegang richting de Dommel voor boten groter dan 3,20 meter welke een ligplaats hebben toegewezen gekregen. Met de uitbreiding van ligplaatsen voor de Orthenbrug is het de vraag in welke mate de noodzaak hiervoor nog aanwezig is. De brug is een belangrijke toegangsweg tot de binnenstad van s’-Hertogenbosch waar rekening mee gehouden dient te worden voor het draaien van de brug, gezien de langzame snelheid waarmee de brug beweegt.
Het bedienen van de Draaibrug geschiedt door de watersportvereniging ‘De Waterpoort’ door de havenmeester met assistentie van een tweetal vrijwilligers. Deze situatie is in het verleden ontstaan, de vraag is of dit nog steeds als wenselijk is. DON Bureau is gevraagd om
- Een risicoanalyse uit te voeren voor het bedienen en onderhouden van de Draaibrug conform huidige werkwijze;
- Analyse op de technische installaties (mechanisch en elektrisch) en opstellen van mogelijke alternatieven voor renovatie.
Het project
Risico analyse
De werkzaamheden zijn uitgevoerd door DON Bureau in samenwerking met Kader, het moederbedrijf van DON Bureau. Kader Group is werkzaam op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. De kennis van Kader op het gebied van het uitvoeren van risicoanalyses en de kennis van DON Bureau van infrastructurele objecten vormt een uitstekende combi om deze werkzaamheden gezamenlijk uit te voeren. Namens DON Bureau is Robert van Lakwijk het aanspreekpunt, bijgestaan door Michel Engels van de Kader Group.
In de analyse is de Draaibrug vanuit verschillende veilgheidsdomeinen beschouwd. Waarbij gekeken is naar de huidige manier van bedienen, het plegen van onderhoud op installaties en constructies en de verkeerstechnische situatie voor gebruikers.
Technische analyse
In overleg met gemeente ’s-Hertogenbosch is besproken om de mogelijkheden voor renovatie af te pellen en met elkaar de herstelmaatregelen (scope) bepalen, waarbij naar de korte termijn en een doorkijk tot 15 jaar is gevraagd.Voor de korte termijn met name om alternatieven te beschouwen voor gehele of gedeeltelijk revisie van mechanische onderdelen.
Op basis van de gegevens verkregen van de gemeente is een inspectie ter plaatse uitgevoerd waarbij we met name de staat van de mechanische en elektrotechnische installaties hebben beschouwd. Tevens is gekeken naar de wijze van bediening en de mogelijkheden om noodbediening (handmatig) te herstellen.
Het resultaat
Voor de risicoanalyse is een rapport opgeleverd met daarin het dringend advies om de huidige wijze van bediening te herzien, met daarin een aantal opties. Binnen de gemeente is het advies over wijziging van de bedienwijze overgenomen.
Vanuit de technische analyse is in feite maar één alternatief als realistisch beschouwd, zijnde een volledige renovatie van de mechanische en elektrotechnische installaties. Een beperkt herstel van alleen de draaikrans zal de betrouwbaarheid niet tot nauwelijks vergroten. Op basis van het advies is door de gemeente besloten om de renovatie planmatig in zijn geheel aan te pakken.