Opstellen actieplan verLEDding organisatie
Duurzaamheid ‐ Gebouwde omgeving
OpdrachtgeverGemeente Bergen op Zoom
LocatieBergen op Zoom
Looptijdjanuari 2024 — juni 2024
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
De Gemeente Bergen op Zoom is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van de openbare ruimte. De openbare verlichting maakt onderdeel uit van de openbare ruimte en is gemeente breed een grote energiegebruiker. De Ontwerpnota Duurzame Energie Bergen op Zoom 2020-2030 beschrijft een energiebesparing voor 2030 van 10% t.o.v. 2017. Dit houdt een besparing van 606,8 TJ in. Om dat te realiseren, is de gemeente aan het verkennen of ze versneld willen overgaan op LED-verlichting voor de resterende niet LED-verlichting (45%) van het areaal van de gemeente.
Het project
Het doel van het project is om inzicht te bieden in de verschillende scenario’s om LED-verlichting te implementeren en daaruit te komen tot het meest optimale scenario voor de gemeente Bergen op Zoom. Het optimale scenario voor het vervangen van conventionele straatverlichting naar LED-verlichting omvat een onderbouwing vanuit het kosten-, duurzaamheids- en onderhoudsperspectief.
Het resultaat
De scenario’s zijn doorgerekend op kwantitatieve kosten en energiebesparingen en ook is er gekeken naar de kwalitatieve impact op onderhoud en imago voor de gemeente. Vanuit de gewogen beoordeling van de scenario’s scoort het scenario waarbij het gehele areaal in één jaar wordt vervangen door LED-armaturen en LED-lampen het hoogst. Dit scenario realiseert de maximale energiebesparing in één jaar en scoort daarmee goed op kosten en verbruik, ook is dit scenario goed voor het imago van de gemeente.
Aanvullende energiebesparingen kunnen worden behaald door anders te gaan dimmen. Hier zijn twee extra scenario’s opgesteld, op basis van een verandering in het dimregime. Hierbij bespaart het progressief dimmen het meest. Dit is een dimmethode die gebruik maakt van aanwezigheidsdetectie met sensoren. Hierbij kunnen op plekken waar ’s nachts geen verlichting nodig is, gedimd worden tot 5% in combinatie met dynamisch dimmen door middel van aanwezigheidsdetectie. Het tweede dimregime is gebaseerd op het dimmen tot 50% bij het eerste halfuur dat de verlichting aan gaat en het laatste halfuur tot de verlichting uit gaat. Dit levert al een flinke energiebesparing op.
Het advies luidt om het scenario voor complete verledding in één jaar uit te voeren. Tegelijkertijd kan hierbij het schemerdimmen toegepast worden voor een simpele besparing. Voor het progressief dimmen kunnen pilots opgestart worden. Aan de hand van de resultaten van deze pilots kan deze methode langzaamaan uitgerold worden over de hele gemeente.