Duurzame aanpak Reyeroord+
Duurzaamheid ‐ Gebouwde omgeving
OpdrachtgeverGemeente Rotterdam
LocatieRotterdam
Looptijd2020
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
De gemeente Rotterdam is gestart met de herinrichting van de buurt Reyeroord (Rotterdam-Zuid). Hiervoor zijn verschillende ambities geformuleerd, zoals ruimte voor water en biodiversiteit, een circulaire en productieve stad en gezond voedsel. Het doel van de gemeente is om deze ambities integraal aan te pakken in combinatie met de geplande rioolvervanging, lokale uitdagingen en natuurlijk de wensen van stakeholders.
Wij kregen de opdracht om te verkennen hoe deze integrale aanpak vormgegeven kan worden in de binnentuin van Reyeroord (De Kubus). Tevens moest er gekeken worden naar de verbinding met de omgeving en zijn we gevraagd om een bestaand klimaatadaptief plan te beoordelen.
Onze rol
Voor deze verkenning hebben we ons Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling toegepast. Allereerst is het gebied geanalyseerd om de fysieke kenmerken en lokale opgaven inzichtelijk te maken. Hieruit kwam onder andere naar voren dat het gebied kwetsbaar is voor wateroverlast en omwonenden last hebben van zwerfafval.
Met deze informatie zijn 200 bewezen, duurzame maatregelen gefilterd. Deze maatregelen waren reeds verzameld en uitgewerkt in de database van het Adviesmodel. Op basis van toepasbaarheid, wenselijkheid en haalbaarheid is geanalyseerd welke maatregelen toegepast kunnen worden en bijdragen aan de specifieke wensen en opgaven. Voor de overgebleven maatregelen zijn slimme koppelingen inzichtelijk gemaakt om meerwaarde te realiseren. Er kan bijvoorbeeld een integraal watersysteem op worden gezet om hemelwater lokaal op te vangen, te bergen en te benutten!
Het resultaat
Onze verkenning heeft geresulteerd in een optimale selectie aan lokaal toepasbare maatregelen. Hiermee gaven we de gemeente Rotterdam inzicht in nieuwe, kansrijke oplossingen. Met deze oplossingen wordt bijvoorbeeld de wateroverlast beperkt, de cohesie en leefomgeving verbeterd en de biodiversiteit verhoogd. Zo dragen we optimaal bij aan de ambities van de gemeente, de lokale uitdagingen in Reyeroord én de wensen van omwonenden.
Ons advies bood de gemeente een “zeer compleet afwegingskader om te bepalen op welke (duurzame) opgaven in wordt gezet”. De gemeente Rotterdam was ook zeer te spreken over de “goede spiegel” voor de bestaande plannen.