Inspectiekader verhardingen 2.0, gemeente Amsterdam
OpdrachtgeverGemeente Amsterdam
LocatieAmsterdam
Looptijdmaart 2022 — heden
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
Het bestaande Inspectiekader verhardingen, dat binnen gemeente Amsterdam gold als beschrijvend document van de observaties van verhardingsassets was in 2022 niet meer up-to-date en was daardoor geen waarheidsgetrouwe beschrijving van de uitgevoerde observaties. Om weer te komen tot een kader dat beschrijft wat er daadwerkelijk wordt gedaan, en met welk doel, heeft de gemeente ons gevraagd om een nieuwe versie van het Inspectiekader verhardingen te schrijven, het Inspectiekader 2.0.
Onze rol
We zijn dit traject begonnen met een gezamenlijk gesprek om te verkennen welke behoeften er waren binnen de directies Verkeer & Openbare Ruimte (V&OR) en Stadswerken met betrekking tot het Inspectiekader. Vervolgens hebben we het oude kader doorgenomen en op basis hiervan bepaald hoe het nieuwe kader vormgegeven zou worden. Hierbij hebben allereerst de grove opzet vastgesteld en zijn we deze vervolgens stap voor stap verder in gaan vullen in nauwe samenwerking met de gemeente. In een iteratief proces bestaande uit een afwisseling van uitwerking door DON Bureau en feedbacksessies met de gemeente hebben we het kader vormgegeven. Als afsluiting hebben we met beide directies van de gemeente het kader doorgenomen en de puntjes op de i gezet.
Het resultaat
Deze opdracht heeft geleid tot een hernieuwd inspectiekader voor de verhardingen in Amsterdam. In dit kader zijn de diverse observaties benaderd vanuit het assetmanagementproces. Hiervoor is eerst een overzicht van het assetmanagementproces geschetst met daarbij de inbedding hiervan in de PDCA-cyclus. Vervolgens is inzicht gegeven in de informatiebehoeften die door middel van observaties ingevuld dient te worden. Aan de hand van deze informatiebehoeften zijn de informatiestromen en de diverse soorten observaties beschreven. De beschrijving van de soorten observaties sluit in dit hernieuwde Inspectiekader weer aan bij de werkelijkheid. Het kader is afgesloten met een aantal aanbevelingen waarmee de gemeente zichzelf in de komende tijd verder kan ontwikkelen.