Duurzaam beheer en onderhoud kunstwerkareaal
Duurzaamheid ‐ Gebouwde omgeving
OpdrachtgeverProvincie Limburg
LocatieLimburg
Looptijdmei 2021 — juli 2021
Betrokken bij dit project
Deel dit project
Aanleiding
De provincie Limburg heeft de ambitie om het beheer en onderhoud van wegen en kunstwerken sober, doelmatig en duurzaam uit te voeren. Het ontbreekt nog aan voldoende kennis over praktische mogelijkheden om aan dit laatste onderdeel, duurzaamheid, invulling te geven. In een eerder project heeft DON Bureau de duurzame mogelijkheden voor het onderhoud aan een provinciale weg inzichtelijk gemaakt (N280 – wegvak Horn). De provincie heeft ons nu gevraagd de kansen ook inzichtelijk te maken voor het beheer en onderhoud van haar civiele kunstwerken.
Onze rol
Met circa 400 kunstwerken en geluidbeperkende constructies is het kunstwerkareaal groot en divers. Het bepalen van specifieke kansen per kunstwerk was daardoor (nog) niet realistisch. De kunstwerken zijn echter overwegend opgebouwd uit dezelfde onderdelen en materialen. Ook zijn er diverse werkzaamheden die regelmatig terugkomen. Daarom is gekozen voor een generieke aanpak, waarbij duurzame kansen zijn verkend die van toepassing zijn op de veelvoorkomend(e) elementen, materialen en onderhoudsopgaven.
Om de kansen inzichtelijk te maken, hebben we voornamelijk geput uit de database van het Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling. Dit hebben we aangevuld met een bureaustudie van recente projecten en onderzoeken. Hierbij lag de focus op kansen die bijdragen aan drie duurzame thema’s: circulariteit, klimaatadaptatie en de energietransitie.
Het resultaat
Onze verkenning heeft geresulteerd in 70 kansrijke duurzame maatregelen. Deze maatregelen zijn samengevoegd en toegelicht in een Bouwstenenboek. Met deze kansen kan de provincie invulling geven aan de verschillende duurzame thema’s, binnen de gehele scope van het beheer en onderhoud. Om de toepasbaarheid bij specifieke (kleine) onderhoudsopgaven te verhogen, is bovendien een extra tool ontwikkeld. Hiermee kan gefilterd worden welke bouwstenen (maatregelen) van toepassing zijn bij een specifieke werkzaamheid.
Met deze producten hebben we de provincie voorzien van bruikbare informatie om het thema duurzaamheid handen en voeten te geven binnen de organisatie. Het helpt bijvoorbeeld om relatief nieuwe thema’s als circulariteit en klimaatadaptatie tastbaar te maken. Ook biedt het concrete kansen en mogelijkheden om toe te passen binnen de eigen werkzaamheden of projecten. In eerste instantie zal de provincie dit voornamelijk gebruiken voor de integratie van de verschillende duurzame thema’s binnen de eigen organisatie. Ook worden de mogelijkheden verkend om de kennis en inzichten te gebruiken richting opdrachtnemers.