Terugblik op het Seminar FUTUREPROOF

Op 1 mei 2006 begon het avontuur van DON Bureau. Ter ere van ons 10 jarig bestaan hebben we op 29 november 2016 het seminar Futureproof, overheidspartijen ontmoeten overheidspartijen georganiseerd. Nee, geen bijeenkomt om terug te blikken op de afgelopen 10 jaar DON Bureau. Maar met onze opdrachtgevers, onder begeleiding van twee gastsprekers, kijken naar wat de toekomst ons zal brengen.

Zo heeft Rijn Vogelaar ons als dagvoorzitter meegenomen in de kracht van Enthousiasme. Hoe mooi zou het zij als iedereen vanuit eigen motivatie en passie werkt aan projecten? Dat begint met enthousiasme en de ongekende kracht die daar vanuit gaat. Op basis van zijn “Enthousiasme Trilogie: Flame, Flow, Flood” heeft Rijn ons de impact van enthousiasme laten zien, ondersteund door schitterende filmfragmenten uit de topsport en speeches van Barack Obama.

Vervolgens heeft Arie Bleijenberg (Directeur TNO) ons meegenomen in zijn beeld over ontwikkelingen ten aanzien mobiliteit, klimaatverandering en de benodigde organisatieverandering binnen ons werkdomein. Wat is de impact van nieuwe technologieën, big data, internet of things en het stijgen van de zeespiegel? Een gedegen inhoudelijk verhaal met veel statistiek en ontwikkelingen. Maar vooral met veel triggers voor ons en onze gasten om over na te denken en te sparren met elkaar.

En dat sparren hebben we vervolgens meteen met elkaar gedaan. Pim Klinkenberg en Daniel van der Flier van Case hebben ons meegenomen in de werkmethode van Walt Disney. Het hanteren van drie kamers, de Disney Rooms, met ieder hun eigen thema en spelregels brengt het creatieve proces op gang en stuurt het later naar een realiseerbaar idee met concrete acties. De besproken onderwerpen zijn op basis van deze methode in kleine groepen aangepakt. De terugkoppeling aan de gehele groep, in korte pitches, resulteerde in vernieuwende conclusies met veel humor, plezier en enthousiasme.

Tekenaar Huib Jans heeft deze dag vastgelegd in een groot aantal cartoons. Huib heeft ons op een beeldende en humoristische wijze de spiegel voorgehouden. Een mooie andere blik op de inhoud en werkwijzen van ons vak.

De zeer geslaagde dag is door collega Peter van Rodijnen op beeld vastgelegd. Onderaan de pagina is de korte samenvatting in beeld te zien.

Wij kijken terug op een mooi dag en danken alle aanwezigen voor hun komst en actieve bijdrage. Mooi om op deze wijze in samenwerking te sparren over wat de toekomst ons brengen zal.

Een greep uit de cartoons

Terugblik op het Seminar FUTUREPROOF