Technasium RSG ‘T Rijks

DON Bureau als nieuwe opdrachtgever!

Een aantal maanden geleden is DON Bureau in contact gekomen met Regionale Scholengemeenschap ’t Rijks. Naast het regulier middelbaar onderwijs biedt deze school ook Technasium onderwijs aan.

Technasium is een vorm van bètaonderwijs. Binnen het Technasium wordt gewerkt aan onderzoek/ontwerp opdrachten op het bèta gebied. Deze opdrachten worden verzorgd door externe opdrachtgevers, hierbij staat samenwerken centraal. Het eindresultaat van de opdracht wordt mede beoordeeld door de echte beroepsbeoefenaar. Sinds dit schooljaar is DON Bureau ook één van deze opdrachtgevers geworden.

Technasium

DON Bureau heeft een groep van 4 havisten (havo 5) van hun meesterproef mogen voorzien. Dit is de eindexamenopdracht voor het Technasium. Voor deze opdracht hebben we als voorbeeld de Brug Sluiskil bij Terneuzen genomen.

Bij het sluiten van de brug ziet men regelmatig dat voetgangers of fietsers nog even vlug onder de slagboom doorkruipen. Dit levert natuurlijk zeer gevaarlijke situaties op. Momenteel wordt dit afgevangen doormiddel van een rok, een soort ‘hek’, onder de slagboom. Ook bij de toepassing van de rok twijfelt men aan de veiligheid. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld beknelling.

Brug Sluiskil zal gerenoveerd gaan worden. Bij de renovatie van de brug zullen ook de slagbomen vervangen worden. De vraag is of de toepassing van de rok voldoende is, of dat er een betere toepassing is. Het is belangrijk dat bovengenoemd probleem voorkomen wordt. Het is aan de leerlingen van het Technasium om te onderzoeken of de rok de beste oplossing is, of welke andere oplossing zal voldoen.

Tot en met april zullen ze hier aan werken. Daarna volgt een presentatie aan de opdrachtgever. Wordt vervolgd……..