Extra toezicht op tunnel Rijnlandroute

VOORSCHOTEN/LEIDEN - De overkapping ligt er voorlopig nog niet, maar Leiden en Voorschoten hebben wel alvast twee 'tunnelveiligheidsbeambten' aangesteld. Zoals de functieomschrijving doet vermoeden, moeten het duo waken over de veiligheid in de tunnel die, als onderdeel van de Rijnlandroute, in het grensgebied van Leiden en Voorschoten komt te liggen.

Het gaat om Hans Janssens van de firma DON Bureau en Frank van Es van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. De Rijnlandroute is de naam van de nieuwe provinciale weg die de rijkswegen A4 en A44 gaat verbinden, en met de Bollenstreek. De weg loopt van Wassenaar naar Zoeterwoude, zuid van de Leidse wijk Stevenshof.

Onderdeel van de circa een miljard euro kostende weg is een tunnel onder de Vliet door. Die ligt grotendeels op Voorschotens grondgebied, maar beide tunnelmonden komen uit op Leids terrein.
Nog los van het toezicht is afgesproken dat in het geval van een calamiteit, Leiden het gezag en de rampbestrijding op zich neemt. Verder wordt een tunnelboard (tunnelbestuur) opgericht, een vergaderclub met daarin de burgemeesters van beide plaatsen en vertegenwoordigers van de provincie.

De provincie hoopt volgend jaar met de aanleg van de Rijnlandroute te beginnen, maar diverse organisaties hebben nog rechtszaken ertegen lopen bij onder meer de Raad van State in een poging de weg nog tegen te houden. Dat kan voor vertraging zorgen.

Bron: Leidsch Dagblad, door Loman Leefmans - 14-7-2015