Projectbezoek A2 tunnel Maastricht

Woensdag 11 mei 2016 zijn verschillende collega’s van DON Bureau op projectbezoek geweest bij de realisatie van de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht.

Aanleiding van het bouwen van deze tunnel is dat de A2 deel uit maakt van een Trans-Europees Netwerk (TEN) Deze snelweg doorkruist de stad Maastricht met een gedeelte N-weg en kende gelijkvloerse kruisingen. Dit resulteerde in conflicten ten aanzien van doorstroming van het verkeer. Maar ook de leefbaarheid in de stad en de verkeersveiligheid komen onder druk te staan.

De Koning-Willem Alexandertunnel zal bestaan uit vier tunnelbuizen, in twee lagen op elkaar gestapeld, met elk twee rijstroken. De bovenste tunnelbuizen zijn bedoeld voor plaatselijk verkeer en de maximumsnelheid bedraagt tachtig kilometer per uur. De onderste tunnelbuizen zijn bedoeld voor doorgaand verkeer, waar de maximumsnelheid honderd kilometer per uur bedraagt. De totale lengte van deze tunnel betreft 2,3 kilometer. Volgens de huidige planning zal de tunnel eind 2016 in gebruik worden genomen.

Onze collega Hans Jansens is vanaf 2012 werkzaam aan dit project en heeft ons uitgenodigd voor een project bezoek. Hans zijn rol binnen dit project is de belangen van de toekomstige tunnelbeheerorganisatie behartigen, tijdens zowel het ontwerp als de realisatie van het project. Hans ondersteunt hiermee zowel de projectorganisatie en de toekomstige beheerorganisatie.

We werden ontvangen in het informatie centrum van het project. Aan de hand van de maquette van het gebied kregen we een toelichting over het project. Na deze project toelichting zijn we met een gids de tunnel ingegaan. Tijdens het bezoek aan de tunnel hebben de gids en Hans ons geïnformeerd over de realisatie van de tunnel. Na de rondleiding door de tunnel hebben we de dag afgerond in een mooi restaurant te Maastricht. Het was een educatieve en enerverende dag.

Publicatie delen

LinkedIn E-mail