Door: Eric Delhez RHDHV

Risicomanagement in de Beheersystematiek Openbare Ruimte

Het beheren van de openbare ruimte kende nog nooit zo veel dynamiek als nu. Het beheervak staat bol van de ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, energie, duurzaamheid, digitalisering en burgerparticipatie. Dat alles maakt dat gemeentelijke beheerorganisaties en andere betrokkenen in een uitermate boeiende en ook uitdagende tijd zijn beland.

In deze dynamiek is het heel welkom om als beheerder een fundament te hebben, een houvast om de uitdagingen met succes aan te gaan. De nieuwe CROW Beheersystematiek Openbare Ruimte is wat mij betreft een belangrijk element van dat fundament. De nieuwe systematiek biedt op een praktische wijze structuur, houvast, overzicht en ook ruimte aan beheerorganisaties om het beheer op de lokale maat door te ontwikkelen, te vernieuwen of een impuls te geven.

Ik vind het mooi dat ook een wezenlijk onderwerp als risicomanagement in de systematiek een plek heeft gekregen. Veel gemeenten zijn daar in meer of mindere mate wel mee bezig. Het lastige van risicomanagement is vaak dat dit onderwerp heel makkelijk uitgroeit tot een groot, complex en onoverzichtelijk ‘ding’. Dat leidt dan ook regelmatig tot het verlies van draagvlak binnen een gemeentelijke beheerorganisatie en dat is jammer want daardoor wordt de meerwaarde ervan niet of onvoldoende benut.

Ik vind het daarom nóg mooier dat de nieuwe beheersystematiek ook op het vlak van risicomanagement de lijn van “praktisch, hanteerbaar houvast bieden en ruimte laten” doorzet. Ik denk dat de beheersystematiek in het algemeen en ook op het vlak van risicomanagement veel meerwaarde biedt voor gemeentelijke beheerorganisaties die vóóruit willen met hun beheer. Of om in risicotermen te blijven: de beheersystematiek zorgt voor een flinke reductie van het risico op risicomanagement met onvoldoende draagvlak en onvoldoende meerwaarde. En da’s een mooie kans!

Meer informatie

Meer lezen over de Beheersystematiek Openbare Ruimte? Kijk dan hier.

Wil je graag een introductie van de Beheersystematiek Openbare Ruimte in jouw organisatie? Klik hier voor de mogelijkheden.

Wil je de interactieve plaat voor jezelf zien? Klik dan hier.

Deze blog is geschreven door

Eric Delhez RHDHV

+31 6 52 01 86 74