Rapporteur Circulariteit ‘op weg naar circulaire tunnels’
In 2030 streven we ernaar dat gerenoveerde tunnels maximaal inzetten op hergebruik, terwijl nieuwbouwtunnels toekomstbestendig en volledig herbruikbaar zijn. Het beheer van tunnels wordt volledig circulair, met als doel het gebruik van primaire bouwstoffen in 2030 te beperken tot maximaal vijftig procent, waarmee we de milieubelasting willen verminderen. Deze uitdaging is zowel grootschalig als essentieel. Waar begin je? Welke concrete maatregelen kunnen worden toegepast? En, niet onbelangrijk, wat levert het op? Deze vragen leven binnen de sector, en het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) draagt als netwerkorganisatie bij aan het verzamelen, ontwikkelen en delen van kennis over ondergronds ruimtegebruik rondom infrastructuur.
Samen met het netwerk aan overheden, ingenieursbureaus en leveranciers streeft het COB naar o.a. circulaire tunnels. Een circulaire tunnel legt tijdens zowel de bouw als het onderhoud de nadruk op het hergebruik van producten en grondstoffen. Afval en schadelijke emissies naar bodem, water en lucht worden hier zo veel mogelijk voorkomen. Anno 2023 staat dit voor tunnels, met name voor tunneltechnische installaties (TTI), nog in de kinderschoenen en is er een grote behoefte aan kennis over concrete maatregelen. Het is tijd voor actie!
Een team van experts bij het COB geeft een eerste invulling aan deze behoefte in de vorm van het ‘Groeiboek Circulaire Tunnels’. Het doel van dit groeiboek is om alle betrokkenen bij tunnelrenovaties inzicht te geven in welke technische circulaire maatregelen voor TTI’s er zoal mogelijk zijn en welke impact de maatregelen hebben op de circulaire doelstellingen. Hiermee dragen we bij aan het uiteindelijke doel: circulaire tunnels in een circulaire samenleving.
Onze collega’s Jorg Hogerheijde en Thomas Rebers zijn namens het COB als rapporteur verantwoordelijk om het Groeiboek ‘Circulaire Tunnel Technische Installaties’ op te stellen. De opdracht wordt opgepakt samen met Wouter van den Berg (Nebest), COB-participanten en de markt.
Begin 2024 wordt het Groeiboek gepubliceerd wat tevens het startschot zal zijn voor een nieuwere versie. De term ‘Groeiboek’ impliceert namelijk dat het document continu aangevuld zal gaan worden. De ontwikkelingen op het gebied van circulariteit staan immers niet stil.