DON Bureau 15 jaar – Seminar Assetmanagement en Systems Engineering
Als onderdeel van ons 15 jarige jubileum hebben we in oktober 2021 een seminar georganiseerd met Assetmanagement en Systems Engineering als centraal staande onderwerpen. In het seminar hebben we geprobeerd te ontdekken of deze twee onderwerpen elkaar kunnen versterken in de voorliggende renovatieopgave.
In de eerste lezing, gegeven door Arie Bleijenberg, strategisch adviseur op het gebied van assetmanagement en voormalig directeur infrastructuur bij TNO, stonden assetmanagement en de immense vervangingsopgave waar Nederland voor staat centraal.
In zijn presentatie nam Arie ons mee in de landelijke prognose van de grote vervangingsopgave die hij eerder dit jaar publiceerde. Deze prognose is gebaseerd op meerdere onderzoeken en biedt voor het eerst een inzicht op landelijk niveau. Aan de hand van deze opgave heeft hij toegelicht welke concrete verbeteringen hij nodig acht om de vernieuwingsopgave tot een succes te maken, waaronder een verandering in de omgang tussen technici en managers en duidelijkheid in hun respectievelijke rol. De presentatie gebruikt bij deze lezing is hieronder beschikbaar.
Assetmanagement DON Bureau presentatie Arie Bleijenberg
Tussen de lezingen door werd het woord gegeven aan bestuursvoorzitter van NLingenieurs en Eerste Kamerlid Carla Moonen. In haar toespraak kwamen met name de verhouding tussen de politiek en beheerder en de schaarste van ingenieurs op posities in de politieke besluitvorming aan bod. Er is een verbeterde relatie nodig tussen beheerders en politici om de huidige onderhoudsachterstand weg te werken en een toekomstige achterstand zo goed als mogelijk te voorkomen. Hierdoor kan er in de toekomst bestuurd kan worden op basis van de behoefte van de infrastructuur. Een grotere vertegenwoordiging van technici in de politiek zal hier een ondersteunende factor in zijn.
De tweede lezing werd verzorgd door Paul Schreinemakers, Systems engineer/System thinker bij How2SE. Na een introductie in het ontstaan en de inhoud van systems engineering ging hij in op de groeiende snelheid van ontwikkelingen en het effect hiervan op systems engineering. Deze snellere ontwikkeling vraagt om verandering in de gebruikte methodes aangezien het klassieke V-model niet snel genoeg doorlopen kan worden om het tempo van huidige projecten bij te houden. Ook had Paul aandacht voor de praktische inpassing van systems engineering aan de hand van een van zijn recente projecten: de Oosterweel-verbinding in Antwerpen. In dit project stonden voornamelijk de verschillende netwerken centraal. Ieder netwerk vormt een systeem en het samenspel van netwerken is een systeem van systemen. De lezing werd afgerond door in te gaan op de uitdagingen veroorzaakt door groeiende complexiteit en gecompliceerdheid en zijn blik op de toekomst van systems engineering. Voor meer informatie over het verhaal van Paul is hieronder zijn presentatie te vinden.
Don Jubileum 20211020 presentatie Paul Schreinemakers
Als afsluiting van het seminar werd een paneldiscussie gehouden met alle aanwezigen over het raakvlak tussen beide onderwerpen en de leerpunten die eenieder mee naar huis nam. In deze discussie ging het publiek, waarin veel organisaties vertegenwoordigd waren in gesprek over de onderwerpen die in de lezingen aan bod waren gekomen en de verbinding ertussen. De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje.
Voor meer informatie met betrekking tot het seminar kunt u altijd contact opnemen met Tom van Tintelen.