Beheersystematiek Openbare Ruimte – Rust en kapstokjes
Rust en kapstokjes
Op een mooie herfstdag reis ik af naar midden Limburg voor een gesprek over de Beheersystematiek Openbare Ruimte. Buiten in het zonnetje vertelt mijn gesprekspartner hoe het werken in zijn gemeente er nu aan toe gaat. Het leuke is dat bij elk onderwerp dat hij aandraagt, de beheersystematiek handvatten biedt. Op een natuurlijke wijze ontvouwt zich zo een gesprek over systematisch beheren. We hebben het gehad over communiceren met de bestuurder, databeheer op orde en een overkoepelend strategisch plan voor de gehele openbare ruimte. Op een gegeven moment vertelt hij over de extra kosten in een project als gevolg van wegafzettingen, omleidingsroutes, faseringen en verkeersmaatregelen. Allemaal kosten die niet worden meegenomen in de basisbegroting. Dat was een mooi haakje om te vertellen over de scheiding tussen poen en doen in de beheersystematiek . En over het gebruik van beheerstrategieën en beheerklassen. Hiermee bedenk je vooraf al hoe je activiteiten wilt aanpakken en welke extra kosten daaraan verbonden zijn.
Pas na twee uur maakten we een eind aan ons gesprek. Ik vroeg hem naar zijn eerste beeld bij de Beheersystematiek Openbare Ruimte. Hij vertelde dat hij zich het beheren van de openbare ruimte altijd als een grote lege ruimte voorstelt waar je op zoek bent naar een haakje om je jas op te hangen. De eerste keren kijk je hulpeloos om je heen. Na een tijdje ga je je eigen haakje maken, want je wilt je jas ergens kwijt. De Beheersystematiek Openbare Ruimte, vatte hij samen, biedt een kapstok vol haakjes. We kunnen zelf bepalen wat we aan de haakjes hangen en aan welk haakje we het hangen, maar de kapstok is er. En dat geeft rust.
Meer informatie
Meer lezen over de Beheersystematiek Openbare Ruimte? Kijk dan hier.
Wil je graag een introductie van de Beheersystematiek Openbare Ruimte in jouw organisatie? Klik hier voor de mogelijkheden.
Wil je de interactieve plaat voor jezelf zien? Klik dan hier.