Beheersystematiek Openbare Ruimte – Meerwaarde BS-OR bij uithollende organisaties
Geschreven door
Ronald Pluijmakers RHDHVDeel dit artikel
“Al bijna 30 jaar kom ik bij diverse gemeenten over de vloer. In de beginjaren had ik per vakgebied bij een gemeente meerdere aanspreekpunten, momenteel heb ik één aanspreekpunt voor meerdere vakgebieden, of nog erger géén aanspreekpunt voor één of meerdere vakgebieden. Het gemeentelijk apparaat is in de loop der tijd flink uitgehold. Ik vind het vreemd dat het gemeentelijke kapitaal, met wegen en riolering voorop, niet goed kan wordt beheerd omdat er steeds minder beheerders zijn. Een gemeente is, of wordt hierdoor afhankelijk van derden en daarmee dus kwetsbaar.
Enerzijds kent de beheerder het areaal niet, of niet weet hoe het functioneert. Anderzijds is de beheerder niet op de hoogte hoe het areaal onderhouden dient te worden. Ik wil hierbij opmerken dat dit in principe niet aan de kwaliteit van de beheerder ligt, maar aan het feit dat een organisatie uitholt. Hierdoor zijn beheerders ook verantwoordelijk voor vakgebieden waarvoor zij niet zijn opgeleid. Chapeau voor de beheerder die al die ballen, al dan niet in spagaat, in de lucht weet te houden.
Bij de nieuwe beheersystematiek openbare ruimte is een interactieve plaat ontwikkeld waarmee de beheerder inzicht krijgt in alle facetten van het beheer. De systematiek gaat uit van de plan-do-check-act-cirkel. Er wordt inhoudelijk ingegaan op de volgende items: 1. Beleid en strategie, 2. Beheren en programmeren, 3. Plannen en voorbereiden, 4. Bouwen en onderhouden, 5. Monitoren en analyseren, 6. Evalueren en bijsturen. Alle facetten van beheer worden dus belicht. Door de plaat in te vullen, wordt het voor de beheerder in één oogopslag duidelijk wat hij of zij nodig heeft om het beheer binnen de organisatie naar behoren uit te kunnen voeren. Een heldere rolverdeling (verantwoordelijkheden) binnen de organisatie, een overzicht van uit te voeren activiteiten en een opsomming van de daarbij behorende producten. De ingevulde interactieve plaat zal de beheerder geen werk uit handen nemen, maar het wordt wel duidelijk hoe het beheer, in al haar facetten, uitgevoerd kan worden. Het geeft structuur en overzicht. De ballen blijven nog steeds in de lucht, maar nu op een meer gestructureerde en relaxte manier.
Mij geeft de (ingevulde) interactieve plaat in ieder geval in één oogopslag duidelijkheid, een heldere rolverdeling, structuur en overzicht. Het is van toegevoegde waarde op het beheergebied.”
Meer lezen over de Beheersystematiek Openbare Ruimte? Kijk dan hier.
Wil je graag een introductie van de Beheersystematiek Openbare Ruimte in jouw organisatie? Klik hier voor de mogelijkheden.
Meer informatie
Meer lezen over de Beheersystematiek Openbare Ruimte? Kijk dan hier.
Wil je graag een introductie van de Beheersystematiek Openbare Ruimte in jouw organisatie? Klik hier voor de mogelijkheden.
Wil je de interactieve plaat voor jezelf zien? Klik dan hier.