Beheersystematiek Openbare Ruimte – Beheersystematiek Openbare Ruimte alleen voor grote gemeenten? Welnee!
Geschreven door
Lennert van Dien RHDHVDeel dit artikel
Beheersystematiek Openbare Ruimte alleen voor grote gemeenten? Welnee!
Toen ik de CROW-kennismodule opende waarin de nieuwe Beheersystematiek Openbare Ruimte (BS-OR) is opgenomen, vond ik de hoeveelheid informatie overweldigend. Wow, wat een hoeveelheid aan activiteiten.
Een tweede gedachte was, wat als je nou bij een kleine gemeente werkt, hoe ga je dit dan voor elkaar krijgen? Ik bedoel dan zo’n gemeente waar iedereen elkaar nog kent; waar je een dorpshuis in plaats van een stadskantoor hebt en daar waar je ongeveer de hele afdeling ‘beheer’ in één Volkswagenbusje kunt vervoeren. Waar de wegbeheerder tevens de vakgebieden kunstwerken, straatmeubilair en reiniging erbij doet en ook nog zelf de wethouder adviseert. Maken we het die gemeenten, en dat zijn er veel meer dan je denkt, niet veel te moeilijk?
Na een uurtje rondneuzen in de methodiek met deze bril op was mijn conclusie: Welnee, zo ingewikkeld is het eigenlijk niet. En het zijn juist die kleine organisaties die eenvoudig veel voordeel kunnen halen uit het werken met de BS-OR.
De BS-OR is allereerst een super makkelijke checklist om alle activiteiten in kaart te brengen die je als professionele beheerorganisatie zou moeten uitvoeren. Juist omdat het er zo veel zijn zit er bijna in elke organisatie wel een witte vlek die niet is ingevuld. Een voordeel van een kleine organisatie is dat het aantal betrokkenen ook beperkt is en de checklist daardoor ook makkelijker is in te vullen dan voor een grotere.
Daarnaast is er nog een voordeel aan deze systematiek. In kleinere organisaties is er vaak slechts beperkte vrijheid om naast alle ‘verplichte’ investeringen nog toe te komen aan de ambities van de organisatie. Hiervoor is het werken vanuit doelstellingen, integraal plannen (aan de Tafel Openbare Ruimte) en vroege signalering van komend groot onderhoud een enorm pluspunt. Per discipline is de ruimte beperkt, maar door samen alle beetjes bij elkaar te leggen is het wel mogelijk gerichter te sturen op wat echt verschil maakt in de gemeente.
Is het dan echt super simpel? Nee, dat ook niet. Maar vergelijk het een beetje met een bouwpakket van een groot woonwarenhuis: als je weinig tijd hebt kun je natuurlijk zomaar beginnen met bouwen, maar meestal loont het toch echt om je een beetje aan die handleiding te houden en heb je meestal sneller je kast in elkaar; hou je geen losse schroeven over en blijft hij ook nog eens langer staan.
Meer informatie
Meer lezen over de Beheersystematiek Openbare Ruimte? Kijk dan hier.
Wil je graag een introductie van de Beheersystematiek Openbare Ruimte in jouw organisatie? Klik hier voor de mogelijkheden.
Wil je de interactieve plaat voor jezelf zien? Klik dan hier.